diumenge, 11 de març del 2012

Estral







L'estral és una ferramenta agrícola utilitzada per a tallar fusta, generalment, tot i que també ens vénen a la ment imatges de guerra quan la nomenem. El català coneix i usa la forma destral, i el castellà també la coneix, si bé la delimita a un tipus de destral concreta, molt xicoteta, i el seu ús és molt minoritari enfront del majoritari "hacha". En valencià s'usa estral, amb l'obertura característica de la "e" que inicia la paraula en valencià, pronunciant-se com una "a". El castellà xurro l'usa de la mateixa manera. Algunes explicacions, com la del Diccionari Català-Valencià-Balear, se centren en la pèrdua de la "d". El fet que eixe fenomen només es done a terres valencianes ens porta a pensar que l'ús estral en valencià i en castellà xurro és una petjada més de l'aragonés a les nostres terres, ja que utilitzem la mateixa forma que encara viu a les valls pirenaiques i al parlar baturro diferent dels usos de la resta del català i la resta del castellà que conserven la "d" inicial.

4 comentaris:

  1. bi ha un esprision que encara gosamos emplegar en Aragón, dica en castellan li femos servir que dice "me'n viene como astratica a man" ta esprisar cualsiquier cosa que aduye en as fainas a fer.

    muitas gracias por o blog, ¡me fa muitismo goi!

    ResponElimina
  2. Yo bibié bellas añadas en Alacant y me feba muita grazia sentir a la chen d'Alcoi u de Xixona charrar de "xulles" igual que en aragonés. Tamien cuan deziban que isto u ixo yera "xicotet". No se si tamien seran exemplos pinchos de ixe erenzio. Un blog bien majo!

    ResponElimina
  3. En las comarcas Churras también se le conoce al hacha como "segur" o "segureta".

    ResponElimina
  4. Al meu poble Lobarre (plana d'Osca), sempre s'ha dit "astral" u "astraleta"

    ResponElimina